Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς

Λαμβάνοντας υπόψη τον ισχύοντα Νόμο 3170/2003 ΦΕΚ 191 για τα «Ζώα συντροφιάς….και άλλες διατάξεις», ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Ευάγγελος Μπαλάσκας, η Πρόεδρος Κοινότητας Κιλκίς κ. Ποζίδου Βούλα και η Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Κιλκίς, ενημερώνουν τους κατόχους ζώων συντροφιάς για μια σειρά μέτρων και διατάξεων που αφορούν στις υποχρεώσεις τους και στις πιθανές ποινές παράβασης αυτών, μέχρι την αρχή ισχύος ενός νέου Νόμου ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση.
Κατ΄ αρχήν, ως ζώο συντροφιάς χαρακτηρίζεται κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς. Ζώα συντροφιάς είναι κυρίως οι σκύλοι (κυνηγετικοί, ποιμενικοί, φύλακες, συνοδοί ΑΜΕΑ, οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης και αυτοί των ένοπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας).
Εφιστάται η προσοχή των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς του Δήμου Κιλκίς για την υπεύθυνη και νομοταγή διατήρηση της ιδιοκτησίας αυτών, διότι θα μπορούσαν να υποβληθούν και αντίστοιχες ποινές από το Δημοτικό Συμβούλιο ύψους από 300 ευρώ εως και 10.000 ευρώ ανάλογα την περίπτωση. Ειδικότερα όλοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:
-Να προχωρούν στη σήμανση του σκύλου με εμφύτευση μικροτσίπ και να το καταγράφουν στο μητρώο μέσα σε 8 εβδομάδες από τη γέννησή του σε κτηνίατρο.
-Να μεριμνούν για την ευζωία και να μην εγκαταλείπουν αυτόν.
-Να φροντίζουν για την ετήσια τουλάχιστον κτηνιατρική εξέτασή του και τον εφοδιασμό με βιβλιάριο υγείας.
-Να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα αυτού.
-Ο ιδιοκτήτης ευθύνεται για βλάβη ή ζημία που προκαλείται από τον σκύλο του σε ανθρώπους ή ζώα.
-Δεν επιτρέπεται περίπατος σκύλων χωρίς συνοδό ενώ υποχρεούται κατά τη διάρκειά του να κρατάει το σκύλο δεμένο σε μικρή απόσταση από αυτόν και οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα από το χώρο της ιδιοκτησίας του ώστε να εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτητών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
-Οι κάτοχοι θηλυκών, εφόσον δεν επιθυμούν τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορούν να τα διαθέσουν σε νέους ιδιοκτήτες, οφείλουν να μην επιδιώκουν ή διευκολύνουν την αναπαραγωγή τους και να μεριμνούν για την στείρωσή τους.
-Σε κάθε κατοικία ή διαμέρισμα σε πολυκατοικία επιτρέπεται η διατήρηση μόνο ενός σκύλου και μιας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών, αρκεί στο διαμέρισμα να μην παραμένουν μόνιμα στις βεράντες.
-Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας (πυλωτή, ταράτσα κτλ).
Για ορισμένες από τις παραπάνω πράξεις επισημαίνεται η ευθεία αναφορά ως ποινικά αδικήματα στον Ποινικό Κώδικα και άλλα συναφή νομοθετήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.