Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Τιμές κάτω του κόστους για παραγωγούς, άνω εισοδημάτων για καταναλωτές Το….ανθρώπινο δράμα καταναλωτών – παραγωγών Εξακολουθεί ν’ ανεβαίνει γολγοθά η βενζίνη.

Άλλο ένα Πάσχα το φετινό, που οι μεν κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για τιμές που δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής, οι δε καταναλωτές καλούνται να σφίξουν το ζωνάρι για να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν στα έξοδα του πασχαλινού τραπεζιού.
Πράγματι, εκπρόσωποι του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κιλκίς και του σωματείου των κτηνοτρόφων, τονίζουν ότι φέτος οι τιμές στα αμνοερίφια είναι για τον παραγωγό χαμηλότερες κατά ένα ευρώ (κατά μέσο όρο), αφού στις περισσότερες περιπτώσεις έκλεισαν κάτω από 6 ευρώ το κιλό, ενώ σ’ ελάχιστες έφτασαν στα 6,5 ευρώ. Πέρσι, στην ίδια πασχαλινή περίοδο οι τιμές άγγιζαν τα 7 ευρώ ανά κιλό. Έτσι φέτος, με την άνοδο του κόστους παραγωγής, που παρατηρήθηκε, οι ανωτέρω τιμές κρίνεται ότι αδυνατούν να το καλύψουν, πόσο μάλλον ν’ αφήσουν ένα λογικό κέρδος για τον παραγωγό.

«Με τις τιμές που πουλήσαμε είναι απαράδεκτο να υπάρχουν στην κατανάλωση αρνιά και κατσίκια με τιμή πάνω από 10 ευρώ το κιλό», λέει γνωστός παραγωγός του νομού. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Μια βόλτα στις αγορές μας, τις προηγούμενες ημέρες, έδειχνε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που η τιμή αυτή έφτανε στα 11 ευρώ. Βεβαίως στα μεγάλα σουπερ μάρκετ δεν ξεπερνούσε το «φράγμα» των 10 ευρώ, αλλά πολλοί καταναλωτές ήταν επιφυλακτικοί να προμηθευτούν το κρέας τους από ‘κει, φοβούμενοι πλημμελείς ελέγχους για την προέλευσή του.
Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού θα είναι ελαφρώς χαμηλότερο από πέρσι. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι σε τιμές αγοραστικής δύναμης θα είναι σαφώς ακριβότερο, με δεδομένο το άγριο ψαλίδισμα που υπέστησαν το τελευταίο 12μηνο, μισθοί, συντάξεις, και εισοδήματα.
Η τιμοληψία που διενήργησε σ’ όλη τη χώρα η ΕΣΕΕ έδειξε ότι το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού θα κυμαίνεται στα 80-145 ευρώ, έναντι 90-150 ευρώ πέρσι. Σιγά τα…πασχαλινά ωά, θα μπορούσε να πει κι ο καταναλωτής! Γι’ αυτό κι οι παραγγελίες του σε κρέας εμφανίστηκαν φέτος μειωμένες κατά 10% περίπου. Άσε, που πολλοί στράφηκαν στις φθηνότερες λύσεις του μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος!
Όσο για τα άλλα προϊόντα που κοσμούν το πασχαλινό μας τραπέζι, παρατηρούνται αυξομειώσεις ανά είδος, σε σχέση με πέρσι. Για παράδειγμα, έχουμε σημαντικές μειώσεις στο αγγουράκι (28%), τη μελιτζάνα (30%) και τα κολοκυθάκια (18%), ενώ αντίθετα αυξήθηκαν οι τιμές της ντομάτας (7%) και της πατάτας (9%).
Οπότε ο…οικονομικός σεφ θα μπορούσε να προτείνει για το φετινό πασχαλινό μας τραπέζι…μοσχαράκι με μελιτζάνες, αγγουροσαλάτα (άνευ ντομάτας) και κολοκυθάκια με τζατζίκι!
Και για επιδόρπιο…σπανακόπιτα, αφού το σπανάκι εμφανίζεται στις αγορές με μειωμένες κατά το ¼ τιμές σε σχέση με πέρσι. Όσο για το γλυκό, μπορούμε να προτιμήσουμε το…παραδοσιακό τσουρέκι, αφού η τιμή του δεν φαίνεται να ξεπερνά τα περσινά επίπεδα. Κάτι είναι κι αυτό!
Αν, τώρα, θελήσουμε ν’ αποδράσουμε, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι με δικό μας Ι.Χ. θα μας βγει ο κούκος αηδόνι…ανοιξιάτικο, σε σχέσι με πέρσι. Βλέπετε, η μέση τιμή πανελλαδικά της αμόλυβδης σκαρφάλωσε στο 1,70 ευρώ ανά λίτρο, με την μέγιστη στα 1,90 ευρώ! Βέβαια, στο νομό μας είναι ακόμα ελαφρώς χαμηλότερη, οπότε είναι καλό να φουλάρουμε από ‘δω.
Επίσης οι πιο…τολμηροί απ’ τους εξοδούχους, που σχεδιάζουν κάπως μακρινά ταξίδια με το Ι.Χ. τους, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και τη μεγάλη αύξηση της τιμής των διοδίων.
Εκτός κι αν ανήκουν στο κίνημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.