Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ρητές διαβεβαιώσεις Λοβέρδου για υγειονομικές δομές του νομού Κιλκίς Δεν κλείνουν, δεν υποβαθμίζονται

Ούτε υποβαθμίζονται ούτε κλείνουν τα νοσοκομεία του νομού Κιλκίς. Αυτό ήταν το δια ταύτα των δηλώσεων που έκανε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη συνέντευξη τύπου του το περασμένο Σάββατο στο Κιλκίς, σε τοπικά ΜΜΕ. Η πρόταση που θα ισχύσει για τις υγειονομικές δομές του νομού μας, όπως ξεκαθάρισε, είναι σύμφωνη με εκείνη στην οποία κατέληξαν πριν ημέρες οι τοπικοί φορείς μας σε ειδική σύσκεψη που είχαν στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Κιλκίς (συμμετείχαν οι βουλευτές, ο Αντιπεριφερειάρχης, ιατροί, εκπρόσωποι δήμων και οι Διοικητές των δύο νοσοκομείων). Η πρόταση-θέση εκείνη συνοψιζόταν στο εξής: Στην συνέχιση της λειτουργίας των δύο ιδρυμάτων με ενιαία όμως διοικητική δομή.
Μάλιστα όπως τόνισε ο Υπουργός, η πρόταση που ελήφθη στο Κιλκίς είναι λειτουργική και μπορεί να βοηθήσει και την κυβέρνηση, καθώς το περιεχόμενό της εντάσσεται στις μορφές συγχωνεύσεων που έχει ανακοινώσει ήδη το Υπουργείο Υγείας. Στο σημείο αυτό ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε τις πέντε μορφές συγχωνεύσεων των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα μίλησε για: 

1)      Έναν διοικητή για δύο ή περισσότερα νοσοκομεία.
2)      Κοινή διοίκηση σε παραπάνω από ένα νοσοκομεία.
3)      Συγχώνευση μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων.
4)      Συνεργασίες νοσοκομείων ειδικά αυτών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση κι θα αφορά μόνον την περιφέρεια.
5)      Μετατροπή των μικρών νοσοκομείων σε κέντρα υγείας.
Αφού ξεκαθάρισε πολλάκις ότι δεν θα υπάρξει καμία ανησυχητική αλλαγή στην λειτουργία των νοσοκομείων του Κιλκίς, ο Υπουργός χαρακτήρισε ψέματα, φήμες και παιχνίδια όσα ακούγονται περί του αντιθέτου. «Δεν θα υπάρξει καμία απόφαση αν δεν την ανακοινώσω εγώ ή οι υφυπουργοί μου την 1η Ιουλίου 2011 όταν ολοκληρωθεί δηλαδή ο διάλογος», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, κατά τη συνέντευξη τύπου ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα καλύψει τις ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό του νομού, καθώς όπως είπε, οι νοσηλευτές είναι αυτοί που συγκροτούν το δημόσιο σύστημα υγείας και από αυτούς εξαρτάται η εύρυθμη λειτουργία του, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο να καταργεί δομές.
Ερωτηθείς για την υποχρηματόδοτηση του νοσοκομείου, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη εύρυθμη λειτουργία του, αλλά και τις ελλείψεις σε βασικά υλικά, ο Υπουργός Υγείας απάντησε γενικά και αόριστα, καθώς έριξε την ευθύνη στις διοικήσεις των νοσοκομείων και στις υγειονομικές περιφέρειες.
Τέλος, έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει εφεξής η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το οποίο προσανατολίζεται στην σωστή σχολική διατροφή, στη δωρεά οργάνων και στην άθληση σε όλες τις ηλικίες.   
Στη συνέντευξη παρόντες ήταν οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης και Θ. Παραστατίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χρ. Γκουντενούδης, ο δήμαρχος Κιλκίς Ευ. Μπαλάσκας, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρ. Ανθρακίδης, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέτα, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Άη Δημήτρης Γιώργος Φραγγίδης, ο γραμματέας της Ν.Ε. Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Δημητριάδης και άλλοι παράγοντες του κόμματος.

Συλλαλητήριο
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη τύπου του Υπουργού ξεκίνησε στις 4 το μεσημέρι και μία ώρα πριν από την έναρξη της πορείας διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματίσει την ίδια ημέρα η  Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών του Κιλκίς (ΕΝΙΚ) και το Εργασιακό Σωματείο του Γ.Ν. Κιλκίς, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Υπουργού στο Κιλκίς. Συγκεκριμένα, η πορεία με τη συμμετοχή ιατρών, εργαζομένων και απλών πολιτών, ξεκίνησε από την Κεντρική Πύλη του Νοσοκομείου  Κιλκίς στις 5 το απόγευμα με κατεύθυνση το κλειστό γυμναστήριο του Κιλκίς, όπου στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιούνταν αγώνας μπάσκετ με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας, στον οποίο μάλιστα ο τελευταίος θα ήταν διαιτητής.
Η πορεία που πλαισιώθηκε από πανώ και συνθήματα ήταν ειρηνική και δεν είχε άγριες διαθέσεις. Παρόλα αυτά ο Υπουργός, προφανώς υπό τον φόβο δυναμικών και οργισμένων λαϊκών αντιδράσεων, άλλαξε το πρόγραμμά του την τελευταία στιγμή και αντί να παραστεί στον αγώνα, συνοδευόμενος από τους τοπικούς βουλευτές μετέβη στη Γουμένισσα, όπου μετείχε σε σύσκεψη στο Νοσοκομείο Γουμένισσας.
Οι διαδηλωτές περίμεναν τον Υπουργό, ο οποίος όμως έφτασε στο χώρο του ΔΑΚ στο τέλος σχεδόν της εκδήλωσης, όταν το συλλαλητήριο είχε πλέον διαλυθεί.

Συναντήσεις
Κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Γουμένισσας, ο Υπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους του και συμμετείχε σε σύσκεψη παρόντων των βουλευτών κ.κ Φλωρίδη και Παραστατίδη και  του Δημάρχου Παιονίας κ. Αθανάσιο Λαπόρδα στην οποία συζητήθηκαν θέματα που άπτονται στις αρμοδιότητες του Υπουργού. Παρόντες ήταν επίσης, το Δ.Σ. του Νοσοκομείου, εκπρόσωποι γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο Υπουργός επιβεβαίωσε το Δήμαρχο Παιονίας ότι αποδέχεται την πρόταση για τον υγειονομικό χάρτη του Δήμου Παιονίας όπως είχε συζητηθεί σε προηγούμενη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια. Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο Γουμένισσας θα παραμένει εν λειτουργία, ενώ το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου θα ανήκει στη Γουμένισσα.
Την επόμενη ημέρα Κυριακή 17 Απριλίου, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Κιλκίς και συγκεκριμένα τον σταθμό του ΕΚΑΒ, ενώ συνάντησε εσπευσμένα και γιατρούς του ιδρύματος.
Παράλληλα, βρέθηκε κοντά και στον Οίκο Ευγηρίας & Θ.Χ.Π., συνοδευόμενος από τους βουλευτές του Κιλκίς, τον Διοικητή και Υποδιοικητή της 4ης ΔΥΠΕ Μακεδονίας & Θράκης κ. Μπουσουλέγκα και κ. Ζώτο. Η Πρόεδρος κ.Τζελέπη Αναστασία ενημέρωσε τον Υπουργό για τη λειτουργία του ιδρύματος καθώς και για τα προβλήματα και τις ελλείψεις του Οίκου Ευγηρίας & Θ.Χ.Π. Κιλκίς, όπως τη συμμετοχή των περιθαλπομένων στα έξοδα του ιδρύματος, την αποπεράτωση του νέου κτιρίου καθώς και την ένταξη του εξοπλισμού του στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Ο Υπουργός έφυγε με την υπόσχεση ότι θα βοηθήσει στην επίλυση αυτών με κάθε δυνατό τρόπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.